Voldoende gekwalificeerd personeel
Jolanda de Vries, lid van de raad van bestuur met HR in haar portefeuille:
“Als samenleving, maar zeker als zorg in Zeeland staan we de komende jaren voor een enorme uitdaging. Als we niets doen, dan komen we in 2030 in heel Zeeland in de zorg 7.500 medewerkers te kort. Om dat te voorkomen initiëren we onder ander de Passende Zorg projecten. Maar we moeten meer doen. Al enige tijd is, op verschillende vlakken, het effect van de krappe arbeidsmarkt te voelen. Sommige functies zijn lastig of niet in te vullen. Daarom is het, naast het werven van personeel, zeker belangrijk om het personeel dat we nu hebben te behouden.”
Voldoende gekwalificeerd personeel
Onze medewerkers zijn de drijvende kracht achter de kwaliteit van onze zorg. Wij zien het als onze kerntaak om goed voor onze medewerkers te zorgen. In een tijd waarin de werkdruk alleen maar lijkt toe te nemen, moeten we voldoende te bieden hebben om medewerkers aan ons te blijven binden. Zo is er in 2023 veel aandacht geweest voor verzuim en het voorkomen ervan en zijn ambassadeurs van het Patiëntgerichtheidsprogramma, dat in 2024 wordt afgerond, in het zonnetje gezet.
Verzuim
Een gedegen verzuimbeleid draagt bij aan de continuïteit op afdelingen en daarmee aan de continuïteit van onze zorg. Adrz startte 2023 met een gemiddeld verzuim van ruim zeven procent. Gaandeweg 2023 zagen we dit cijfer dalen naar ongeveer zes procent. Gemiddeld genomen kwam het verzuimcijfer van Adrz daarmee uit op 5,7 %. Afgezet tegen het landelijk gemiddelde van 6,2 %, doen we het als ziekenhuis goed. Dat neemt niet weg dat preventie en verzuim voor Adrz belangrijke onderwerpen zijn. In 2023 is daarom een verzuimtraining gegeven voor leidinggevenden. In groepen werden managers op verschillende dagen meegenomen in de manieren waarop verzuim te voorkomen is, of hoe een manager met verzuim om kan gaan. Voor teams in een verzuimspel beschikbaar gesteld. Op een laagdrempelige manier kan zo verzuim en de preventie ervan bespreekbaar worden gemaakt. Daarnaast is de nieuwsbrief ‘Arbo en verzuim’ geïntroduceerd en is de nieuwe verzuimportal in AFAS gelanceerd. Voor 2024 wil Adrz een stap vooruit maken richting Preventie en Duurzame Inzetbaarheid.
Flex- en talentenpool
Inspelen op de behoefte van de organisatie én inspelen op de carrièrewensen van personeel. Daar hebben we bij Adrz de flexpool en de talentenpool voor. Hoewel ze al langer in Adrz bestaan, is er in 2023 een professionaliseringsslag gemaakt. Waar de collega’s uit de flexpool voorheen willekeurig ingezet werden, zijn er nu duidelijke richtlijnen met elkaar afgesproken. Daarnaast behandelen we de flexpool als een soort eigen afdeling. We plannen gezamenlijk scholingen en trainingen en proberen de collegialiteit te stimuleren door bijvoorbeeld met elkaar een teambuilding te organiseren.
Een dag van tevoren horen de vijf collega’s uit de flexpool op welke afdeling ze de volgende dag aan de slag kunnen. In goed overleg met de verpleegafdelingen wordt gekeken waar de flexcollega’s echt nodig zijn. Die overeenstemming gaat in goede harmonie. Het is een stabiele club met collega’s die energie haalt uit de diversiteit van de werkzaamheden. Een groot voordeel is dat collega’s uit de flexpool geen nachtdiensten draaien. Afdelingen werken tijdens de nachtdiensten toch het liefst met eigen medewerkers en voor de collega’s in de flexpool, staat het feit dat ze geen nachtdiensten meer draaien tegenover de flexibiliteit dit ze elke dag weer tonen. Sinds de implementatie van de flexpool in de nieuwe vorm is er geen bed op een afdeling meer gesloten door gebrek aan personeel.
In de talentenpool is ruimte voor 5 collega’s. Eigenlijk doen ze een soort traineeship. Ze lopen vier keer een half jaar mee op een Acute en Beschouwende afdeling. Het laatste jaar mogen ze zelf een afdeling kiezen. We zien dan vaak dat ze voor een afdeling kiezen waar ze na die twee jaar zouden willen werken. We zien voor deze functie geïnteresseerden met allerlei eigenschappen, maar vaak zijn het jong gediplomeerden die ervaring op willen doen in het ziekenhuis en nog geen scherp beeld hebben van wat ze precies willen. Voor de talentenpool is veel animo. Het is een mooie manier voor verpleegkundigen om veel aspecten van het vak te leren kennen en voor Adrz om jonge verpleegkundigen iets extra’s te bieden en aan zich te binden.