Passende zorg
Linda Kemink, lid van de raad van bestuur met Passende Zorg in haar portefeuille:
“Ik ben ontzettend trots op de bevlogenheid waarmee we Passende Zorg in 2023 in onze organisatie hebben geïntroduceerd. We zijn er allemaal van doordrongen dat we met elkaar anders moeten gaan werken. Met Passende Zorg willen met dezelfde mensen meer zorg van vergelijkbare of zelfs betere kwaliteit gaan leveren. De initiatieven die binnen Passende Zorg in 2023 los zijn gekomen, zijn inspirerend en een goede voorbode voor onder andere 2024.”
Passende zorg
Met Passende Zorg initiatieven bij Adrz verbeteren we onze kwaliteit van zorg en verminderen we de werklast van zorgprofessional in de hele zorgketen. Zo ontstaat er meer tijd voor de zorg voor patiënten en worden patiënten op de juiste plaats, met de juiste zorg geholpen.
Het programma Passende Zorg bij Adrz maakt deel uit van de IZA-aanvraag van de Zeeuwse Zorgcoalitie. Dat betekent dat we de monitoringssystematiek toepassen, die voor de gehele IZA-aanvraag geldt. In 2023 is in dit kader een stuurgroep en een regiegroep geformeerd. In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers van Adrz en zorgverzekeraar CZ. In de regiegroep zitten vertegenwoordigers van Adrz, ZorgSaam en CZ. Op dit manier proberen we synergie te bereiken en van elkaars initiatieven te leren.
In 2023 is een start gemaakt met de programmastructuur en hebben daarnaast de eerste tien initiatieven een vliegende start gekend. In de eerste golf van ons Passende Zorg programma lag vooral de focus op goede bestaande initiatieven die door het vliegwiel van Passende Zorg een impuls hebben gekregen in de voorbereiding en implementatie. In 2023 is gestart met:
- Her-organisatie trans thoracale echo’s
- Trombosebehandeling in de anderhalve lijn
- Ligduurverkorting na verzakkingsoperatie
- Kinderthuiszorg in samenwerking met Vivre
- Diabetes controle bij kinderen
- Duodopa subcutaan
- Automatiseren van verpleegkundige metingen
- Verpleegplan
- Opschalen thuismonitoring
- Implementatie IkHerstel app bij Gynaecologie
Subonderdelen van Passende Zorg zijn Passende Acute Zorg en Vermindering registratielast. In 2023 lag de focus op de samenwerking in de keten op het gebied van Acute Zorg en de eventuele vormgeving daarvan. In het kader van Vermindering registratielast startte onze Verpleegkundige Adviesraad in 2023 het project ‘Ontregel de zorg’.
In 2024 worden nog eens een twintigtal initiatieven in het kader van Passende Zorg geïnitieerd. De pilot van ‘Ontregel de zorg’ wordt verder uitgebouwd en er worden aanvullende initiatieven onderzocht. In de Passende Acute Zorg blijft de aandacht uitgaan naar het gezamenlijk organiseren van de Acute Zorg boven de Westerschelde.
Kinderthuiszorg in samenwerking met Vivre
In 2022 is Adrz in samenwerking met Vivre Kinderthuiszorg een pilot gestart gericht op het verlenen van zorg aan kinderen met een oncologische aandoening. Deze kinderen zijn onder behandeling bij het Prinses Maxima Centrum. Adrz is een van de shared care centra gelieerd aan dit ziekenhuis en verzorgt zo behandelingen dichtbij huis. Door de samenwerking met Vivre Kinderthuiszorg, kan deze behandeling in sommige gevallen in de eigen vertrouwde omgeving van een kind met een oncologische aandoening plaatsvinden. Kinderoncologieverpleegkundigen van Adrz worden voor deze werkzaamheden tijdelijk gedetacheerd aan Vivre en voeren dus hun werkzaamheden in plaats van in het ziekenhuis, bij de patiëntjes thuis uit.
De pilot is een groot succes gebleken en in 2023 uitgebreid met meerdere soorten kinderthuiszorg. Verschillende verpleegkundigen kwamen voor 134 zorgmomenten in 2023 bij kinderen thuis om allerlei zorg dicht bij huis te verlenen. Hierdoor werd (kortdurende) opname in het ziekenhuis voorkomen.
Trombosebehandeling in de anderhalve lijn
De behandeling van een trombosebeen is relatief laagcomplexe zorg. Omdat behandeling van een trombosebeen in de eerste lijn risico’s met zich meebrengt, werden patiënten na een echo verwezen naar de polikliniek Interne Geneeskunde voor verdere behandeling. Dit levert extra werkdruk op voor medisch specialisten. Daarom heeft Adrz de samenwerking opgezocht. Patiënten met een echografisch bewezen trombosebeen worden nu behandeld door de anderhalve lijn verpleegkundig specialist. De patiënt kan over het algemeen sneller geholpen worden en controles kunnen door de verpleegkundig specialist bij Adrz plaatsvinden. Zo heeft de patiënt een vast aanspreekpunt, waarborgen we de kwaliteit van zorg en verminderen we risico’s op complicaties. Met name door het uitblijven van complicaties neemt de werklast voor huisartsen en medisch specialisten af.