Duurzaamheid
Jolanda de Vries, lid van de raad van bestuur en portefeuillehouder Duurzaamheid:
“In de missie van Adrz staat dat we ons inzetten voor een duurzame leefomgeving in Zeeland. Met aandacht voor duurzaamheid in ons handelen, wordt er bijgedragen aan een schonere en daarmee gezondere leefomgeving. Een gezonde leefomgeving is een van de factoren om mensen gezond te houden of sneller weer gezond te krijgen. Door duurzaam te werken dragen we bij aan de gezondheid van patiënten, medewerkers en, breder, de inwoners van Zeeland.”
Duurzaamheid
Duurzaamheid is onderdeel van onze gehele bedrijfsvoering. We integreren het in al onze processen, initiatieven en besluiten. In 2023 is er een start gemaakt met het programmamanagement rondom onze, al bestaande duurzame initiatieven. Adrz richt zich hierbij vooral op de specifieke onderdelen vastgoed, installaties en energie, facilitaire dienst, zorg en duurzame inzetbaarheid van personeel.
Alle strategische thema’s: Passende Zorg, Voldoende gekwalificeerd personeel, Toekomstbestendige infrastructuur, Duurzaamheid en Samenwerkingen met onze netwerkpartners verstevigen, hangen met elkaar samen. Voor duurzaamheid geldt wel echt dat dat overal in de organisatie terugkomt.
In 2023 en ver daarvoor waren al verschillende duurzame initiatieven in de organisatie opgestart. Soms uit overtuiging, soms noodgedwongen en soms ingegeven door wet- en regelgeving. In 2023 zijn dit soort initiatieven in kaart gebracht, hebben we kader en beleid met elkaar vastgesteld en hebben we ook een ambitie met elkaar uitgesproken. De Green Deal Duurzame zorg 3.0 vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt.
In 2023 is besloten dat op iedere afdeling een Green Team actief moet zijn om duurzame initiatieven te inventariseren en waar het kan uit te voeren. Het programma Duurzaamheid is daarmee een bottom-up vormgegeven programma, waarbij eigen inbreng wordt getoetst aan bestaande kaders en waar het kan, direct wordt uitgevoerd. Deze manier van werken stimuleert collega’s op de werkvloer enthousiast aan de slag te gaan met duurzame initiatieven.
Duurzaamheid op de Intensive Care
Op de Intensive Care werken een aantal enthousiaste collega’s die zich graag bezighouden met duurzaamheid. Ze proberen hun collega’s ook enthousiast te krijgen en te inspireren duurzaam te denken. Naast praten over duurzaamheid, heeft men ook een aantal concrete acties ondernomen. Zo drinken zij, en veel andere afdelingen, al een hele tijd geen koffie en thee meer uit plastic bekers, zijn aanpassingen gedaan in medicatie en gebruikt men nu vollere spuiten waardoor er minder afval is. In dat kader hebben ze ook aanpassingen gedaan in de naaldencontainers die ze gebruiken en zijn ze van celstofmatjes teruggegaan naar het gebruik van handdoeken.
In 2024 willen ze zich vooral focussen op het terugdringen van papier gebruik, door bijvoorbeeld het gebruik van digitale folders meer te promoten, ze willen waar het kan over van ‘single use’ producten, naar hergebruik en ze willen meer aandacht voor de verdeling en verwerking van afval.
Duurzaamheid op de Scopie Behandel Afdeling
Een groep van drie enthousiaste collega’s vormt het Green Team van de Scopie Behandel Afdeling. Zij zijn vooral aan de slag gegaan met duurzaamheid, omdat ze om ons klimaat en het milieu geven en omdat ze bewustwording rondom duurzaamheid willen creëren. In 2023 hebben ze een aantal eenvoudige acties gedaan en daarmee zeker aan hun doelstellingen gewerkt. Zo hebben ze plastic bakjes vervangen voor de ‘ouderwetse’ metalen bakjes en plastic bakjes vervangen voor een variant de gemakkelijk te recyclen is. Net als de Intensive Care werken ze ook bij de Scopie Behandel Afdeling niet meer met celstofmatjes, maar met handdoeken.
Voor 2024 onderzoeken ze op deze afdeling of ze van disposable materiaal naar re-useable materiaal kunnen overstappen voor gastroscopieën en colonscopieën. Ook bekijken ze de mogelijkheden om over te stappen naar kraanwater en kijken ze kritisch naar leveranciers en de manier waarop zij bijvoorbeeld producten verpakken.